Autentická a zdravá kuchyňa

27.10.2014 23:12

Málokto napríklad vie, že každá ingrediencia, ktorá je používaná v talianskej kuchyni, má aj svoj zdravotný účel, okrem toho, že vyvoláva, síce nie vždy, nebíčko v papuľke.

Keď som prišla do Talianska, často som sa pri stole nad svojim tanierom pozastavila nad tým, prečo to vôbec tí špageťáci jedia.

CICORIA alias Čakanka obyčajná 

Napríklad taká Cicoria, latinsky nazývaná Cichorium intybus alebo jednoducho Čakanka obyčajná, z čelade astrovitých. Je to nenápadná rastlinka, ktorej listy vyzerajú skoro ako púpavové a má drobne modrasté kvietky. Hodila by sa maximálne tak do kytice lúčnych kvetov, ale zdanie niekedy klame.

Keď som si prvý krát raz v zime objednala grilovanú klobásku s nejakou prílohou, čašník ma presvedčil, že najviac sa k tomuto jedlu hodí zelenina zvaná cicoria. Už z diaľky mi vykrúcalo nos od pôvabnej vône klobások a nevedela som sa dočkať, kým mi ich čašník položí na stol. A potom prišlo moje prekvapenie. Spolu s tanierom usmievavých klobás, položil predo mňa malý tanier s nevábne vyzerajúcim strapatým čudom mŕtvolne zelenej farby a jedným mesiačikom citrónu. Pomyslela som si, že tak ako to smutne vyzerá, určite to smutne bude aj chutiť. Zamýšľala som sa nad tým, prečo mi v takej prívetivej reštaurácii s nádychom stredoveku a obrovským otvoreným ohniskom, na ktorom praskali domáce klobásky a mamutie steaky, priniesli namiesto chrumkavého šalátu z babkinej záhradky a hranoliek, obyčajnú varenú trávu...

S nedoverou som si zelené čudo pokvapkala olivovým olejom a citrónom. Namotala som si trávu na vidličku a začala skúmavo chrúmať. V tej smutnej chuti som sa ani trochu nezmýlila. Trochu ako tráva, dosť nahorklé, ešteže to zachránil citrón. S veľkou námahou sa mi trávové špagety posúvali dolu krkom, asi tak ako keď pytón kráľovský pomaly trávi čerstvo zhltnutú antilopu. Spýtala som sa prísediacich prečo vlastne túto čudnú horkú trávu jedia. Jednohlasne mi bolo odpovedané: Lebo napomáha tráveniu a je zdravá. Dávalo to logiku. Mastná klobáska, výdatné predjedlo, pár pohárov červeného vína a naša pečeň sa môže zblázniť. Pár vidličiek zelenej trávy zmierni príznaky mierneho obžerstva. S presvedčením, že robím niečo pre svoje zdravie, som s nechuťou zelené čudo dojedla. Po večeri som sa doma začala hrabať v encyklopédiách, aby som zistila, či ma moji priatelia iba vodili za nos alebo či je ta zelená hrôza naozaj zdravá.
Dočítala som sa, že Cicoria stimuluje funkciu pečene, pankreasu, žlčníku a obličiek, napomáha v krvi znižovať hladinu glukózy a cholesterolu, obsahuje významné množstvo inulínu, vitamínov, minerálnych látok a hlavne stimuluje trávenie. Pochopila som, prečo je takou obľúbenou prílohou hlavne v zime, kedy sa podávajú ťažšie stráviteľné a mastnejšie jedlá.

Spomenula som si, že ako dieťa som chcela piť kávu, tak ako dospelí a mama mi vždy uvarila meltu. Chutilo to ako káva a ja som bola hrdá, že vyzerám ako dospeláčka. Vedeli ste, že aj naša stará známa melta obsahuje čakanku obyčajnú? :)